КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Вишгородська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Грудень 2014  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 28.03.2024, 20:14

    Головна » 2014 » Грудень » 22 » Економія на освіті суперечить інтересам народу, - Комітет ВР
    11:05
    Економія на освіті суперечить інтересам народу, - Комітет ВР

    У парламентському Комітеті з питань науки і освіти зазначають, що освітянська та наукова спільнота усвідомлює труднощі, які виникли у зв’язку з військовими діями та кризовими явищами в економіці України, однак їх вирішення за рахунок гуманітарної сфери та застосування на законодавчому рівні заходів, наслідком яких стане суттєве погіршення соціального статусу вчителів, науково-педагогічних і наукових працівників, викликає занепокоєння та стурбованість.

    Про це йдеться у листі Комітету з питань науки і освіти до Кабінету Міністрів України з приводу пропозицій Міністерства фінансів щодо змін законодавчих актів України, указів президента та рішень уряду.

    У комітеті зазначають, що внесення змін до Конституції України та скасування на законодавчому рівні гарантій належного фінансового забезпечення галузі освіти, запровадження обов’язкового дев’ятирічного навчання, позбавлення учнів інклюзивних і спеціальних класів права на харчування, а студентів та учнів - на отримання стипендій і пільговий проїзд виглядає не як факт кризового заходу, а як етап запровадження підходів до наукової, освітянської політики, які суперечать інтересам Українського народу та не відповідають сучасним світовим тенденціям.

    "В Україні найнижча серед країн Європи заробітна плата педагогічних, наукових і науково-педагогічних працівників. Отже, в результаті скасування надбавок за вислугу років і доплат за виконання обов’язкових видів педагогічної діяльності педагоги та науковці опиняться за межею виживання", - йдеться у листі до Кабінету Міністрів.

    Також у комітеті звертають увагу уряду й на те, що запропоновані Міністерством фінансів зміни до законодавчих актів в частині освітньої галузі звужують зміст та обсяги існуючих прав і свобод не лише педагогічних та наукових працівників, але й більшості громадян України, що порушує вимоги статті 22 Конституції України.

    "Збільшення до 20-22 годин тижневого навантаження педагогічних працівників призведе до погіршення умов праці педагогічних працівників, адже без вагомого підняття оплати праці на ставку заробітної плати значно погіршиться соціально-економічне становище українського педагога", - йдеться у листі.

    "Не можна погодитися і з пропозицією щодо встановлення граничної норми на максимальному рівні наповнюваності класів і груп у загальноосвітніх, дошкільних та позашкільних навчальних закладах, визначеному чинним законодавством. Встановлення максимального рівня наповнюваності, призведе до значного погіршення умов навчання, організації навчального процесу, зниження якості освіти", - зазначають у профільному комітеті Верховної Ради.

    Комітет звертає увагу й на те, що в Коаліційній угоді зазначено, що у умовах ощадливого використання бюджетних коштів – не можна зменшувати рівень оплати праці педагогічних працівників. Однак пропозиції щодо зменшення оплати за класне керівництво, завідування навчальними кабінетами, майстернями, перевірка зошитів тощо призведе саме до її зниження.

    "На нашу думку такі виплати не є доплатою, вони є складової частиною викладацької діяльності педагога", - наголошується у листі.

    У комітеті не погоджуються з пропозицією щодо скасування доплати за вчене звання і науковий ступінь, оскільки для працівників науки та вищої освіти це – складова професійної кваліфікації. Скасування доплат за вчене звання і науковий ступінь остаточно знищить мотивацію талановитих учених, особливо молодих науковців, працювати на державу та її соціально-економічний прогрес, знецінить мотивацію до захисту дисертацій, спричинить відтік талановитих молодих науковців, зупинить розвиток української науки.

    "У цей складний для країни час вкрай важливим є визнання пріоритетної ролі освіти і науки як основного потенційного елемента для національної безпеки держави та її конкурентного й інноваційного розвитку у майбутньому. Комітет розуміє складнощі соціально-економічного розвитку країни і підтримує ініціативу та громадянську позицію значної частини науковців і освітян щодо пошуку шляхів виходу з кризи та визначення додаткових джерел фінансування", - йдеться у листі Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти до Кабінету Міністрів.

    Переглядів: 428 | Додав: adminvuw | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz