КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Вишгородська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Серпень 2011  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 11:18

    Головна » 2011 » Серпень » 30 » Про перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам.
    14:28
    Про перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам.
    Федерація профспілок України неодноразово надавала членським організаціям, в газеті "Профспілкові вісті”, на сайті ФПУ інформацію щодо ситуації, яка склалася по перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам.
    Нагадаємо, що відповідно до частини четвертої статті 42 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" у разі, якщо особа після призначення пенсії продовжувала працювати, то за її бажанням через кожні 24 місяці страхового стажу може провадитися перерахунок пенсії з урахуванням стажу роботи після призначення пенсії та із заробітку за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 цього Закону (за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року, незалежно від перерв, та за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року до моменту звернення за перерахунком пенсії).
    Для обчислення розміру пенсії до 2009 року застосовувався показник середньої заробітної плати за рік, що передував року звернення за перерахунком пенсії.
    Законом України "Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" були внесені зміни до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", серед яких були і норми, якими більш детально визначався порядок врахування показників середньої заробітної плати при перерахунку пенсій. Рішенням Конституційного Суду України від 22.05.2008 р. № 10-рн/2008 зміни до законодавчих актів, у т.ч. і до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", були визнані неконституційними.
    Разом з тим Кабінет Міністрів України прийняв постанову від 28.05.2008 р. № 530 "Про деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян", якою (підпункт 3 пункту 11) передбачено, що "За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", із застосуванням показника середньої заробітної плати працівників у середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до Закону враховується для обчислення пенсії, за календарний рік, що передує року перерахунку пенсії".

    Незважаючи на зазначене, Мінпраці та Пенсійний фонд України у спільному листі від 11.03.2009 р. №20/0/18-09/039, №4096/02-01 повідомили своїм підвідомчим органам, що до законодавчого врегулювання питання визначення показника заробітної плати, перерахунки пенсій у 2009 році провадяться із застосуванням показника середньої заробітної плати в Україні за 2007 рік (1197,91 грн.). Такий же показник середньої заробітної плати застосовувався в 2010 та 2011 роках.
    Протягом 2009-2011 років Федерація профспілок України неодноразово зверталася до Кабінету Міністрів України, Президента України, Мінсоцполітики, Пенсійного фонду та інших органів щодо скасування зазначеного роз’яснення та поновлення пенсійних прав громадян. На звернення ФПУ Міністерство юстиції двічі повідомляло, що роз’яснення двох відомств безпідставне, а тому звернулося до Мінпраці та Пенсійного фонду України з вимогою відкликати спільного листа з місць застосування та скасувати його. Не реагували Мінсоцполітики та Пенсійний фонд України і на протест Генеральної прокуратури і подання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
    Водночас, не чекаючи офіційних рішень, за підтримки профспілкових організацій, фахівців ФПУ та її членських організацій багато громадян зверталися за захистом своїх пенсійних прав до судових органів і суди приймали позитивні рішення – зобов’язували органи Пенсійного фонду перераховувати пенсії з врахуванням показника середньої заробітної плати в Україні за рік, який передує року звернення за перерахунком пенсії.
    У травні 2011 року ФПУ в черговий раз звернулась до Президента України, як гаранта прав і свобод людини, з вимогою вжити всіх можливих заходів для поновлення порушених прав пенсіонерів. Наприкінці липня надійшов лист від Мінсоцполітики з інформацією про розгляд ним звернення ФПУ, яке було адресовано до Президента України.
    У своєму листі Мінсоцполітики викладає ту ж інформацію, яку і раніше надавав – про зміни, внесені Законом України "Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України", про рішення Конституційного Суду України від 22.05.2008 р. та що питання потребує законодавчого врегулювання. При цьому Міністерством зазначено, що "Після рішення Конституційного Суду України було прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 28.05.2008 № 530, яка спрямована на недопущення зниження рівня соціального захисту окремих категорій громадян України". Однак зазначеною постановою і передбачено, що при перерахунку пенсій застосовується показник середньої заробітної плати за календарний рік, що передує року перерахунку пенсії.

    У 2009 році на розгляд Верховної Ради України уже вносився проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" (реєстр. № 4694 від 23.06.2009 р., народні депутати України В.Хара, Я.Сухий, О.Стоян), яким пропонувалося законодавчо врегулювати питання перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам, зокрема при перерахунку пенсії застосовувати показник середньої заробітної плати, який передує року звернення за перерахунком пенсії. Проте зазначений проект не був підтриманий Верховною Радою України.
    Незважаючи на зазначене, Федерація профспілок знову ініціюватиме через народних депутатів України внесення відповідних змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".
    Переглядів: 1040 | Додав: adminvuw | Рейтинг: 0.0/0
    Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz