| | 6 і 7 січня православні відзначають одне з найголовніших церковних свят - Різдво Христове.
Із Святвечором пов'язаний обряд приготування першої куті. Вечеря хоч і пісна, але багата - традиційно, на стіл виставляється рівно 12 страв, основним з яких є кутя, або коливо (варена пшениця з медом, маком та узваром).
Вечеряти сідали аж тоді, коли на небі сходила перша зірка — символ народження Сина Божого. На Багату кутю сім’я по-можливості збиралася разом. Для тих же, хто був на цю пору в дорозі (у чумаках, у солдатах чи то відсутній з іншої причини), клали ложку, створюючи ефект присутності. Коли вся сім’я сідала за стіл, на ньому вже були кутя, узвар, дідух і хліб. Обов’язково ставили миску з калачами, книшами й пирогами, які найчастіше так і називалися — «пироги». Помолившись, вечерю починали з куті. Потім господиня вносила пісний борщ із квасолею та грибами або рибою, а часом — і з тим, і з іншим. Якщо минулого року помер хтось із родичів, то ложку клали і для нього. Як пили чарку, то згадували всіх членів родини.
У різдвяну ніч після вечері та в день Різдва вітати із святом своїх рідних і близьких ходили ватаги колядників. Добрі побажання щастя, здоров’я, добробуту, висловлені саме в цей день, мали обов’язково здійснитися.
Хай в Ваші вікна стукає колядка, а на столі і свічка і кутя. Вже сповістила зіронька на небі, що в яслах народилося дитя. А оченята сповнені любові і посмішка весела і легка. В різдвяну ніч хай Вас благословляє Ісусика малесенька рука. | |
|